Home Vijesti UŽAS! Suluda pravila za žene u Saudjskoj Arabiji uvijek nas iznova šokiraju…

UŽAS! Suluda pravila za žene u Saudjskoj Arabiji uvijek nas iznova šokiraju…

4 min read
Komentari isključeni za UŽAS! Suluda pravila za žene u Saudjskoj Arabiji uvijek nas iznova šokiraju…
0
1,753

Suluda pravila za žene u Saudjskoj Arabiji uvijek nas iznova šokiraju. Nešto što je u Evropi potpuno normalno, kao na primjer imati račun na banci, pravo na hitnu pomoć bez potpisa muškarca na Bliskom Istoku je to veoma strogo regulisano.

Evo samo nekih važnih odluka koje žene ne mogu samostalno donositi ili prava koja su im potpuno uskraćena:

1. Vjenčanje

Dozvolu za vjenčanje mora dati tzv. wali, odnosno ženin čuvar. One koje se žele udati za stranca moraju dobiti dopuštenje od Ministarstva unutarnjih poslova, dok je vjenčanje za nekog ko nije Musliman, u potpunosti nemoguće.

2. Otvaranje bankovnog računa

Postoji nekoliko poslova koje žene mogu obavljati samostalno i bez dopuštenja muškaraca, poput pomoćnica u trgovini ili na tržnici, ali ni jedna žena u Saudijskoj Arabiji ne smije bez dopuštenja muškarca otvoriti bankovni račun.

3. Pravedno suđenje

Ženin iskaz na sudu vrijedi polovicu muškarčevog, zakon je koji se primijenjuje u Saudijskoj Arabiji. Također, žene tamo dobivaju upola manje nasljedstva nego li muški nasljednici.

4. Putovanja

Putovnice i bilo kakvi identifikacijski dokumenti ženama se izdaju samo uz dopuštenje njihovih muževa. Žene ne smiju same ni izaći iz kuće.

5. Obući se da bi bile lijepe

… je nezakonito. Žene moraju nositi abaju – dugački ogrtač koji seže ispod gležnjeva i koje svaka žena mora nositi kad izađe na ulicu. Prije su morale nositi isključivo crnu boju, no posljednjih godina to više nije strogo pravilo. Također ne smiju nositi sandale u kojima im se vide prsti.

6. Druženje s muškarcima

Razgovor i vrijeme koje žena provede družeći se s muškarcem koji im nije u rodu, je ograničeno. Na javnim mjestima – u restoranima, na fakultetima i slično – postoji prostor za obitelji i prostor rezerviran samo za muškarce.

7. Hitni medicinski zahvati

Čak i kad im je život u opasnosti, žene neće biti operirane, niti će im biti pružena medicinska pomoć ako nemaju za to pisano odobrenje muškog člana porodice.

8. Skrbništvo nad djecom

U slučaju razvoda, što je doista iznimni slučaj, ženama se daje skrbništvo nad djecom samo do 7. godine života za sinove i 9. godine života za kćeri. novi.ba

Load More Related Articles
Load More By al ma
Load More In Vijesti
Comments are closed.

Check Also

Da li je ovo najbizarniji restoran na svijetu? Kada vidite iz čega gosti jedu ŠOKIRAĆETE SE!

U Kaohsiung-u Tajvan nalazi se najbizarniji restoran. Naime restoran je uređen na temu toa…