NOVE MJERE! Pratit će se mobiteli osoba u samoizolaciji? – Narodni Portal

NOVE MJERE! Pratit će se mobiteli osoba u samoizolaciji?

korona-maska.jpg

Hrvatska Vlada želi hitnom izmjenom Zakona o elektroničkim komunikacijama omogućiti elektroničko praćenje mobitela građana koji su u samoizolaciji zbog sumnje na korona virus, a krše pravila samoizolacije i izlaze u javnosti i potencijalni su širitelji epidemije, piše Radio Slobodna Evropa.

Saborska rasprava je u srijedu (25. marta) zaključena, glasat će se “kada se steknu uvjeti”, međutim dileme ostaju, od mogućnosti zloupotrebe nadalje. Pokušao ih je u četvrtak u izjavi novinarima razjasniti resorni ministar prometa i komunikacija Oleg Butković, čije ministarstvo je i predlagatelj zakona. Kaže da nema riječi ni o kakvoj mogućnosti zloupotrebe, nego samo o još jednom načinu sprečavanja širenja bolesti, i to je sve.

“I u tom smislu se išlo u izmjene zakona koji definira da se određene osobe uz njihovu privolu kontrolira da li se pridržavaju samoizolacije, bez kontakata i svega onoga. Tako da tu nema nikakve zlouporabe i nije to prvi puta da neke države u Europi i svijetu rade takvu stvar”, kazao je ministar.

Opozicioni socijaldemokrati uvjetovali su svoju podršku ovom zakonu prihvaćanjem njihovih amandmana, ali Butković veli da je bar jedan od njih – pucanj u prazno.

“To se radi isključivo u vanrednim okolnostima koje isključivo diktira i propisuje ministar zdravstva. Sve tamo piše, Tako da njihov amandman da se to ograničava na vrijeme trajanja pandemije ili izvanrednih okolnosti je već definiran u samom zakonu”, odgovara Butković.

Socijaldemokratski zastupnik Peđa Grbin, predsjednik parlamentarnog Odbora za pravosuđe i potpredsjednik parlamentarnog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako predložene izmjene nisu potrebne, jer su u najmanju ruku preširoko definirane.

“Te izmjene nisu razmjerne, a nisu ni razumne, jer se njima omogućuje praćenje ama baš svih građanki i građana Republike Hrvatske, bez obzira na to je li im određena samoizolacija ili karantena, odnosno bez obzira na to postoji li ikakva potreba da se te građanke i građane prati. Ukratko, to znači da bi – ako se neko smisli – mogao pratiti vas jer ste novinar, ili mene jer sam političar, a to nije prihvatljivo”, poručuje Grbin.

Dakle, Vlada je propustila definirati da se mjere praćenja mogu odnositi samo i isključivo na osobe u samoizolaciji zbog sumnje na korona virus, kaže Grbin. Pa i uz takvo ograničenje, on pita -koja je svrha mijenjati zakon u situaciji kada je po najnovijim podacima u Hrvatskoj nešto ispod 19.000 osoba u samoizolaciji, a ustanovljeno je da se pravila ne pridržava tek manji dio njih.

“Dakle zbog jednog jako malog broja osoba koje su prekršile mjeru samoizolacije omogućiti praćenje kretanja svih građanki i građana Republike Hrvatske nije razumno, nije razmjerno, a nije ni potrebno”, zaključuje Grbin.

Ukupan broj zaraženih korona virusom u Hrvatskoj do 26. marta u popodnevnim satima je 495. fokus.ba

scroll to top