SPISAK ZEMALJA! Evropska unija pravi popis od 50 zemlja kojima će otvoriti svoje granice!

5ef265cb-5af8-4829-bc27-57910a0a0a64-screenshot-13-690x480-1.jpg

Evropa uskoro planira otvoriti svoje granice sa 50 država i trenutno je zauzeta izradom popisa tako da se međunarodna putovanja na ovom kontinentu mogu nastaviti.

“Ideja je da od 1. jula stavimo na sto spisak zemlja u inostranstvu iz kojih možemo doći ili otići”, kazao je francuski državni sekretar Jean-Baptiste Lemoyne.

Ranije ovog mjeseca Evropska unija je saopćila kako je od 1. jula početi otvarati granice prema sigurnim zemljama kada je pandemija koronavirusa u pitanju. Evropska unija je trenutno zauzeta odlučivanjem ko će je tačno moći posjetiti i gdje Evropljani mogu ljetovati ove godine.

“Plan je pripremiti početni popis od nekih 50 zemalja koje imaju pandemiju pod kontrolom i koje nisu rizične za zdravlje Francuza i Evropljana”, kazao je Lemoyne.

Mapiranje onih zemalja koje će dobiti zeleno svjetlo za putovanja u Evropu, a u koje će evropski putnici moći otići na odmor nije lak zadatak.

Francuski ministar kaže da se popis određuje na temelju “vrlo objektivnih” epidemioloških podataka o koronavirusu.

“Zemlje kojima će biti otvorene evropske granice vremenom će se proširivati, a svakih 15 dana ažurirat će se popis zemlja”, najavio je Lemoyne.

Na temelju podataka Svjetske zdravstvene organizacije, vrlo je vjerovatno da će se putni baloni razviti između Evrope i zemalja zapadnog Pacifika, jugoistočne Azije i Afrike, i zemljama u kojima se dobro upravlja pandemijom koronavirusa.

Sugerirao je da je malo vjerovatno da će se Evropa otvoriti prema Sjedinjenim Američkim Državama, Brazilu i Kanadi.

Što se tiče rizika od otvaranja Evrope međunarodnim putnicima, Lemoyne je kazao da se poduzimaju sve mjere opreza, te da su u Evropskoj uniji skoro sve zemlje dobile bitku s pandemijom.

“U Fransuckoj smo spremni pripremiti crveni tepih za turiste iz Italije, Njemačke, Nizozemske i Belgije jer jedna trećina naših turista su upravo Evropljani”, kazao je Lemoyne. (novi.ba/foto:print screen novi.ba)

 

scroll to top