NOVA ODLUKA! Austrija donijela nove mjere!

2199511_profimedia0513851252_ls.jpg

Austrija je odlučila da putnici koji dolaze iz šest zemalja zapadnog Balkana odu u karantin na 14 dana ili pokažu negativan test na virus korona, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova u Beču.

Šef diplomatije Aleksander Šalenberg saopštio je da su objavljena upozorenja za putovanja u Albaniju, BiH, samoproglašeno Kosovo, Severnu Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju zbog širenja virusa u tim zemljama.

Srbija i Crna Gora juče su odlukom EU stavljene na listu bezbednih zemalja iz kojih su od danas dozvoljena i putovanja koja nemaju suštinski značaj.

“Reagovali smo na okolnosti, ne samo na situaciju u tim zemljama nego i na činjenicu da vidimo, na primer u našim sus edima Hrvatskoj i Sloveniji, povećanje klastera među ljudima koji se vraćaju sa putovanja na Zapadni Balkan”, rekao je Šalenberg na konferenciji za novinare.

On je dodao da su takvi klasteri uočeni i u Austriji.

Zaraza je u značajnom porastu na zapadnom Balkanu u poslednjih mesec dana, iako je region generalno ranije imao nižu stopu od većeg dela zapadne Evrope. (kurir.rs/foto:print screen kurir.rs)

scroll to top