“Ovo je nešto potpuno drugačije”! Francuski naučnici otkrili novi virus!

1593415716-francuzi-otkrili-novi-virus-696x420-1.jpg

Francuski naučnici identifikovali su novi virus u bolnici na rubu Pariza koristeći se istom tehnikom kakvom se otkriva koronavirus, ali kažu kako nema razloga za zabrinutost da će izazvati sličnu medicinsku krizu.

Virus je u otkriven kod 58-godišnje žene koja je umrla od encefalitisa i nazvan je “Cristoli virus”, po pariškom predgrađu Créteilu, gdje je identifikovan.

Naučnici kažu kako je prerano za zaključke za šta je taj virus odgovoran jer je pokojnica imala nekoliko bolesti.

“Radilo se o imunokompromitiranoj osobi, teško bolesnoj i prije pojave encefalitisa”, rekao je profesor Jean-Michel Pawlotsky, šef medicinske biologije u bolnici Henri-Mondor u Créteilu, gdje je virus otkriven.

“U ovom nam je trenutku poznat samo taj jedan slučaju. Bude li ih u budućnosti više, naravno da ćemo imati jasniju predodžbu o tomu kakva je klinička slika povezana s tim virusom.”

Profesor je pojasnio da je novi virus iz soja ortobunjavirusa, porodici patogena koje obično šire komarci.

Virus ima malo toga zajedničkog s uzročnikom aktuelne pandemije

Otkriven je metagenomikom, tehnikom kojom su kineski znanstvenici otkrili novi koronavirus. Na temelju uzorka tjelesnih tekućina ili tkiva, u ovom slučaju iz pacijentičina mozga, sekvencionira se bilo koji prisutan DNK. Naučnicima ta metoda omogućuje da odjednom identifikuju sve organizme u uzorku.

Ipak, osim metode otkrivanja, novi virus ima malo toga zajedničkog s uzročnikom aktuelne pandemije.

“Ovo je nešto potpuno drugačije i, iskreno, ne znamo kako je pacijentica pokupila virus. Pretpostavljamo ubodom nekog insekta jer se takvi tipovi virusa tako šire, ali za to nemamo apsolutno nikakav dokaz”, rekao je profesor Pawlotsky.

Otkriće još jednog novog virusa nedugo nakon koronavirusa zapravo je znak naprednih metoda identifikacije, kažu stručnjaci, što bi u budućnosti moglo dovesti do otkrivanja većeg broja novih patogena.

“Činjenica da imamo nove viruse nije zabrinjavajuća, to je općenito priča o krugu života”, rekao je šef virološkog odjela iste bolnice Christophe Rodriguez.

“Oduvijek postoje novi mikroorganizmi i novi virusi, samo ih ranije nismo uspijevali detektirati. Sada kad smo ih u stanju otkriti i sekvencionirati, možemo spriječiti njihovo potencijalno razbuktavanje i osmisliti načine kojima ćemo ih liječiti”, naglasio je. (bhdijaspora.net/foto:print screen bhdijaspora.net)

scroll to top