STIGAO ODGOVOR! Da li je virus slabiji ili jači? Ovo niste očekivali!

5efb1a56-c678-4141-b0c5-20300a0a0a64-e4nk9llahr0cdovl29jzg4uzxuvaw1hz2vzl3b1bhnjbxmvtw1jn01eqv8vndc1nju4otk0zmu0odiznjc5mzezn2u1nwnlmjhlzguuanbnkzmczqkeaieaaq-690x480-1.jpg

“Ovu epidemiju neće eliminisati ni lekari svojim lečenjem, ni krizni štabovi, već samo mi svojim ponašanjem”, rekao je redovni profesor na Katedri za fiziologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci, naučnik dr Zlatko Trobonjača koji na svom profilu na Fejbuku redovno komentariše najnovija saznanja vezana za korona virus.

Jezikom, sasvim jasnim, uz brojna najnovija istraživanja, ovaj stručnjak daje nam jasnu sliku šta nas čeka sa kovidom i postao jedan od omiljenih imunologa na Balkanu.

Evo šta je u svom poslednjem postu rekao o slabljenju virusa.

U jeku priče o slabljenju virusa, dr Trobonjača je objasnio kako virusi slabe i zašto to nema nikakve veze sa ovom vrstom virusa.

“Slabljenje virusa moglo bi se manifestovati bolešću sa blažim simptomima i povoljnijim ishodom, što znači sa manje ostataka bolesti i manjom smrtnošću. To se zaista može dogoditi ukoliko bi se virus bolje prilagodio biologiji čoveka i biologiji ćelija u kojima se virus množi, što bi pak značilo da nema jako citopatogeno djelovanje, ne izaziva smrt ćelija i razvija mehanizme izbegavanja ili subverzije delovanja imunog sastava. To bi takođe značilo da bi infekcija mogla proći sa manjim oštećenjima i bez smrti domaćina”, napisao je.

Kako objašnjava, u dugoročnoj evoluciji i životnom ciklusu virusa to je povoljnost i prednost jer bi se u tom slučaju s jedne strane virus teže prepoznavao, napadao i eliminisao imunim mehanizmima, a s druge strane ako bi osoba preživela to bi odgovaralo i virusu koji bi imao više vremena i šanse da se prebaci na drugu jedinku.

Međutim, kod ovog virusa to ne funkcioniše tako.

SARS-CoV-2 virus relativno sporo mutira. Izolovane forme virusa u odnosu na izvorni virus iz Vuhana imaju maksimalno 30-ak mutacija. To je u virusnoj evoluciji praktično zanemarljivo, pogotovo ako te mutacije pogađaju one delove virusnog genoma koji nisu važni za replikacijski ciklus virusa. SARS-CoV-2 je zoonotski virus, odnosno svojstven je životinjama i relativno slabo prilagođen biologiji čoveka zbog čega izaziva neku “čudnu” bolest. Ovom dinamikom mutacija SARS-CoV-2 virusu bi trebalo vjerovatno više desetina ili stotina godina kruženja među jedinkama da bi evoluirao i prilagodio se biologiji čoveka, te je nemoguće da se to dogodi u samo par mjeseci.

Dakle, mi smo isti, ista je i virus sa kojim smo se susreli početkom godine.

” Utisak o slabljenju virusa može da bude posledica činjenice da je najviše zaražena mlađa populacija, koja i inače obolijeva od blažih oblika bolesti ili činjenica da se još nisu razvile komplikacije kod inficiranih osoba u ovom drugom talasu, za što je potrebno obično sedam do deset dana (ili više) od početka bolesti. Zato ćemo u idućim nedeljama najvjerovatnije svjedočiti teškim kliničkim oblicima ove bolesti i neželjenim ishodima naročito među našim starijim i hroničnim bolestima zahvaćenim sugrađanima. Zato su oprez i sve epidemiološke mjere i dalje izuzetno važne da se izbjegne infekcija”, zaključio je. (novi.ba/foto:print screen novi.ba)

scroll to top