ULAZAK U NJEMAČKU! Aktuelne informacije za državljane Srbije koji žele da putuju u Njemačku!

horgos2-660x330-1.jpg

Srpskim državljanima sa boravišnom dozvolom ili nacionalnom vizom Savezne Republike Nemačke ulazak u Nemačku će biti dozvoljen po pravilu isključivo ukoliko je putovanje u svrhu povratka na mesto stalnog boravka.

Ulazak u Nemačku

COVID-19: Državljani Evropske Unije, Velike Britanije, Islanda, Lihtenštajna, Norveške ili Švajcarske sa prebivalištem u Nemačkoj i nakon uvođenja ograničenja od 17.03.2020. godine imaju mogućnost povratka u Nemačku. Srpskim državljanima sa boravišnom dozvolom ili nacionalnom vizom Savezne Republike Nemačke, druge države Evropske Unije, Velike Britanije, Islanda, Lihtenštajna, Norveške ili Švajcarske, ulazak u Nemačku će biti dozvoljen isključivo ukoliko je putovanje u svrhu povratka na mesto stalnog boravka.

Trenutno do 30.06.2020. postoje ograničenja putovanja za sva putovanja koja nisu neophodna iz Srbije i trećih zemalja u Saveznu Republiku Nemačku. Trenutno se radi na utvrđivanju pravila koja će važiti od 01.07.2020. Čim ta pravila budu utvrđena, objavićemo ih na našoj veb-strani. Srpski državljani koji poseduju D-vizu i prvi put žele da uđu u Nemačku do 30.06.2020 ne mogu to da učine. Izuzeci važe za:

Supružnike nemačkih/ EU – državljana, prilikom zajedničkog ulaska u Nemačku
roditelje maloletne dece koja poseduju nemačko državljanstvo, prilikom zajedničkog ulaska u Nemačku
medicinsko osoblje
Ukoliko imate daljih pitanja o ulasku u Nemačku, molimo Vas pošaljite ih na nemačkom ili engleskom jeziku nemačkoj saveznoj policiji (Bundespolizei).

Vazdušni put: Neke avio kompanije uspostavile su ponovo vazdušni saobraćaj u Saveznu Republiku Nemačku, te je moguće preko interneta rezervisati avionske karte. Molimo Vas da se kod dotičnih avio kompanija raspitate za mogućnost rezervacije karte.

Drumski put: Neophodno je da se putnici obavezno pre polaska na put, raspitaju u Ambasadama država kroz koje prolaze u tranzitu, kao što su: Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Austrija, Slovačka, Češka, da li i pod kojim uslovima te države dozvoljavaju tranzit.

Samoizolacija posle dolaska u Nemačku

Načelno je obavezno, da posle dolaska u Saveznu Republiku Nemačku idete u kućnu samoizolaciju 14 dana i da se putem mejla ili telefonom javite kod za Vas nadležnog zdravstvenog zavoda u mestu boravka/smeštaja. Nakon dolaska u Saveznu Republiku Nemačku može da se uradi test koji bi dokazao da ste negativni. Ako se testom isključi infekcija virusom Covid 19, otpada i obaveza kućne samoizolacije. Rezultat testa treba čuvati 14 dana. Ukoliko imate dodatnih pitanja, obratite se direktno mesnom nadležnom zavodu za javno zdravlje. Osobe koje kroz Saveznu Republiku Nemačku prolaze u tranzitu, ne moraju u kućnu samoizolaciju. Molimo Vas da se na internet stranici nemačke pokrajine u koju želite da putujete informišete kako izgledaju tamošnja pravila i da li možda za Vas važi izuzetak od tog pravila.

U svim nemačkim pokrajinama od kraja aprila građani su u obavezi da u javnom prevozu i maloprodajnim objektima prekriju usta i nos maskom. (njemacka-posao.com/foto:print screen njemacka-posao.com)

scroll to top