Zbog pogoršanja epidemiološke slike! Još jedna država iz regiona od subote zaoštrava granični režim!

Bregana.jpg

Za one koji su boravili u državama s “crvene liste” biće otvorena samo četiri granična prelaza, gdje će im se izdavati rješenja o obavezujućem karantinu koja će odmah stupiti na snagu.

Slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs potvrdio je u petak da Slovenija od ponoći Hrvatsku spušta sa “zelene” na “žutu listu” epidemiološki manje sigurnih država, čime se zaoštrava kontrola prilikom ulaska u Sloveniju. Bosna i Hercegovina se nalazi na “crvenoj listi” Slovenije.

Kako je pojasnio, to je učinjeno zbog pogoršanja epidemiološke slike u Hrvatskoj, ali u prvom redu zbog slovenačkih državljana ili onih sa stalnim prebivalištem u Sloveniji koji su lagali slovenačkim službenim tijelima prilikom povratka u Sloveniju.

“Svaki prelaz neke države sa ‘zelene’ na ‘žutu’ listu i obrnuto vezan je uz konkretno epidemiološko stanje”, rekao je Hojs, dodavši da je Hrvatska već prešla kriterijum od 10 novih zaraza na 100.000 stanovnika dnevno u razdoblju 14 dana.”

Posebni uslovi za one na “žutoj listi”, a na kojoj su sada uz Hrvatsku i Češka i Francuska, znači da će oni morati u 14-dnevni karantim, osim u predviđenim izuzecima, a to su prekogranični radnici, turisti s potvrđenom rezervacijom, zdravstveni radnici, hitni slučajevi poput sahrana, nosioci diplomatskih pasoša i slično.

Hojs je istakao da vjeruje kako se Hrvatska “relativno brzo”, ako poduzme mjere i obuzda širenje infekcija, može vratiti na “zelenu listu” sigurnih država, prenosi Hina.

“Vjerujem da će se Hrvatska relativno brzo kontrolom stanja vratiti u zelenu zonu”, kazao je Hojs.

Za tranzit preko Slovenije bez zaustavljanja oni koji dolaze iz destinacija sa “žute liste” u pravilu treba da imaju negativan rezultat testa na COVID-19, i to ne stariji od 36 sati.

Za osobe koje dolaze iz zemalja s “crvene liste” obavezan karantin

Hojs je rekao da je režim pooštren prije svega zbog toga što su neki državljani Slovenije prije prolaska kroz Hrvatsku boravili u Srbiji, BiH, na Kosovu ili nekoj drugoj državi s “crvene liste” epidemiološki vrlo rizičnih država, što ne bi prijavili kako bi izbjegli 14-dnevni obavezujući karantim i tako su doveli do novih zaraza u Sloveniji, gdje je zadnje sedmice dnevno bilježen dvocifren broj infekcija.

Zbog toga će nosioci slovenačkih dokumenata od ponoći na subotu, kada iz Hrvatske dolaze na slovenačku granicu, na graničnom prelazu dokumentima ili računima morati dokazati da su boravili u Hrvatskoj, a ne na drugim destinacijama ako ih to zatraži granična policija.

Za one koji su boravili u državama s “crvene liste” biće otvorena samo četiri granična prelaza, gdje će im se izdavati rješenja o obavezujućem karantinu koja će odmah stupiti na snagu.

Riječ je o graničnim prelazima Gruškovje/Macelj, Obrežje/Bregana, Metlika/Jurovski Brod i Jelšane/Rupa, a rješenja o karantinu za putnike iz tih destinacija izdavaće se na isti način i na aerodromu “Brnik”, te na graničnom prelazu s Mađarskom – Pince.

Hojs je kazao da će policija i na ostalim graničnim prelazima s Hrvatskom provjeravati istinitost dokumentacije o boravku u Hrvatskoj, te ako posumnja u njihovu vjerodostojnost imati diskreciono pravo da takve putnike uputi na jedan od četiri prelaza za one kojima se određuje 14-dnevni karantin.

Izdavanje odluka o karantinu vjerovatno će povećati gužve i vrijeme čekanja na granici i za ostale.

Druge sedmice ta bi procedura mogla biti ubrzana nakon što će u parlamentu biti prihvaćen novi zakon kojim će se omogućiti elektronski prenos izdanih rješenja skeniranjem dokumenata, pojasnio je Hojs.

Kazna za kršenje odredaba o karantinu iznosi 400 do 600 eura, a u slučaju da se utvrdi da je na taj način došlo do širenja zaraze na druge osobe, za takve ljude postoji i krivična odgovornost, upozorio je Hojs. (bh-index.info/foto:print screen bh-index.info)

scroll to top