(VIDEO) ALARMANTNO UPOZORENJE! Potvrđeni slučajevi amebe koja “jede mozak”! Saopštili zdravstveni zvaničnici!

profimedia-0340661701.jpg

Inficirane osobe imaju simptome poput povišene temperature, vrtoglavice i povraćanja, kao i ukočenja vrata i glavobolja

Slučaj veoma retke amebe koja “jede mozak” potvrđen je na Floridi, saopštili su zdravstveni zvaničnici u ovoj američkoj državi.

Ministarstvo zdravstva Floride je potvrdilo da je jedna osoba u okrugu Hilsboroug zaraženo jednoćelijskom amebom Naegleria fowleri koja uzrokuje infekciju mozga i koja je obično smrtonosna.

Ameba se obično nalazi u toploj svežoj vodi, a u telo ulazi kroz nos. Ministarstvo nije otkrilo gde je osoba inficirana, kao ni njeno zdravstveno stanje, a poznato je da se ameba ne može preneti sa osobe na osobu.

Slučajevi su uglavnom registrovani u južnim američkim državama, na Floridi su retki, te je od 1962. godine registrovano 37 slučajeva. S obzirom na ozbiljnost infekcije, Ministarstvo je izdalo upozorenje stanovnicima okrugu Hilsboroug.

Lokalnom stanovništvu je savetovano da izbegava kontakt nosa i vode iz česme i jezera, reke, kanale i slično gde je infekcija moguća, posebno tokom toplijih letnjih meseci, jula, augusta i septembra.

Inficirane osobe imaju simptome poput povišene temperature, vrtoglavice i povraćanja, kao i ukočenja vrata i glavobolja. Većina umire za manje od sedam dana.

Ministarstvo je apelovalo na one koji primete simptome da se što pre jave lekaru jer bolest brzo napreduje. (srbijadanas.com/foto:print screen srbijadanas.com)

scroll to top