DARIJA KISIĆ SE OGLASILA! Policijski sat od 14 dana?

Screenshot_1-18.png

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević objasnila je odluku Kriznog štaba da se ne uvede policijski čas u Beogradu uz napomenu da bi najviše efekta u borbi protiv korona virusa trenutno dao 14-dnevni karantin.

Kako kaže, efekti protesta u nekoliko gradova Srbije vidjeće se za pet do deset dana.

– Mjere važe samo za teritoriju Beograda, ali odluke se donose u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju, pa o merama odlučuju lokalne samopuprave.

Većina zemalja sada pooštrava mjere, u skladu sa tim mi smo potpuno zabranili javna okupljanja koja broje više od 10 osoba, limitiran je i broj osoba koji mogu da budu u zatvorenim prostorima – rekla je Kisić Tepavčević gostujuću u emisiji “Fokus” na B92.

Na pitanje zašto nije uveden policijski čas, ona odgovara:

Od 118 povređenih policajaca u nasilju koje se prethodnih večeri događalo ispred Skupstine Srbije, najteže je stradao Nebojša Apostolović kome su tokom sinoćnjeg protesta obe noge polomljene.

– Takva vrsta zabrane je imala smisla u momentu prvog uzlaznog toka, kada smo htjeli da zaštitimo najstarije i najugroženije sugrađane. Izvjesno je da će epidemija da traje i da ćemo dugo morati da se borimo sa kovidom 19. Bolest je prevazišla zdravstvena pitanja.

Prema njenim riječima, svako zatvaranje ispod 14 dana ne bi dalo rezultate.

– Mjere izolovanih dana u karantinu ne daje efekte dugoročno, kratkoročno daje ako se želi postići nešto – nabaviti respiratore i opremu, navodi ona i objašnjava da je to i urađeno na početku epidemije kada je ta mera bila neophodna.

Kada su u pitanju protesti, ona navodi da svako okupljanje ljudi jeste faktor rizika.

Ispred zgrade Narodne skupštine Srbije i večeras se okupio veliki broj ljudi.

– Masovna okupljanja za vrijeme pandemije jesu faktor rizika i moraju se izbjegavati. Svako mora da zna da je to faktor visokog rizika. Efekti ovih protesta vidjeće se za pet do 10 dana – objasnila je Kisić Tepavčević, piše “Blic.rs”. (novi.ba/Foto:print screen novi.ba)

scroll to top