Pooštrile režim! Zatvorene granice! Iz Srbije se može samo u ove tri zemlje!

5ef30222-98c8-411a-b1d4-1e410a0a0a64-slovenija-italija-granica-koronavirus-policija-690x480-4.jpg

Građani Srbije zbog porasta broja oboljelih od koronavirusa mogu da putuju bez ikakvih ograničenja u svega tri susjedne zemlje! Srbi za sada imaju prolaz samo u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Albaniji, dok su druge zemlje koje su ranije otvorile svoje granice sada pooštrile režim ulaska ili skroz zabranile.

Prva je to učinila Mađarska, koja je u ponoć suspendovala raniju odluku o slobodnom ulasku srpskih državljana na svoju teritoriju. Građani Srbije ubuduće mogu u ovu susjednu državu samo uz obavezan četrnaestodnevni karantin ili ako dobiju dva negativna PCR testa za pet dana u karantinu!

Od 27 zemalja Evropske unije, državljani naše zemlje, za sada, mogu slobodno, bez ikakvih uslova, da uđu samo u Bugarsku, Francusku, Luksemburg, Holandiju, Španiju i Švedsku.

Međutim, juče je Savjet EU preporučio svim svojim članicama da na spisak nepoželjnih stave državljane Srbije. Evropske države se još nisu pojedinačno izjasnile o Srbiji.

Srbi u svoju omiljenu letnju destinaciju – Grčku u najboljem slučaju mogu tek od 1. avgusta, ali su šanse za to sve manje. I Austrija se pridružila zemljama u koje je ulazak srpskim državljanima do daljeg zabranjen.

Vazduhoplovne vlasti u Beču zabranile su od sutra sve komercijalne letove sa aerodroma u Beogradu, Nišu i Kraljevu (vidi okvir). Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova, naši državljani, zaključno sa jučerašnjim datumom, trenutno bez bilo kakvih ograničenja mogu da putuju u svega 13 zemalja u svijetu. (novi.ba/foto:print screen novi.ba)

scroll to top