Oglasio se doktor! Stigao novi virus na Balkan! Ovo morate znati!

5cfb846f-ac04-4398-bee8-21d10a0a0a64-komarac-pixabay-690x480-1.jpg

Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila pojavili su se u Srbiji, ali dobra vijest je da nema oboljelih.

Prema riječima doktora Ivana Aleksića iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, virus Zapadnog Nila registrovan je kod komaraca u Beogradu i nekoliko opština i gradova u Srbiji. Kaže da je procenat zaraženosti oko 20 odsto, što se ne razlikuje od prethodnih godina, a karakteristična staništa su šumski kompleksi i groblja.

– U Beogradu su registrovani u Banjičkoj šumi, oko groblja, kao što je Mali Zbeg, u priobalju Dunava, Kotežu, Obrenovcu, Banovom brdu… – kazao je on za RTS.

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine Vladimir Petrović rekao je da u toj pokrajini nije zabilježena pojava virusa Zapadnog Nila, koji prenosi jedna vrsta komaraca.

I predsjednik opštine Obrenovac podijelio je na društevnim mrežama izvještaj “Gradske čistoće” za teritoriju ove opštine koja je 1. i 2. jula kontrolisala larve i odrasle jedinke. Prema njemu, nije konstatovana nijedna zaražena. Od ove godine Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP “Gradska čistoća” Beograd vrši suzbijanje komaraca uređajima sa zemlje. Kako za “Blic” kažu, njihovim analizama ove sezone nije zabeleženo prisustvo virusa Zapadnog Nila u ispitivanim komarcima.

Biolog Milenka Perić iz ovog Sektora nedavno je za “Blic” istakla da je zbog junskih kiša došlo do pomjeranja razvoja riječnih komaraca, te su se preklopili sa aktivnošću takozvanog kućnog komarca koji je dominatan u ovom periodu godine.

– Riječni komarci su agresivniji u odnosu na kućnog jer je njihov ubod bolniji. Iako je njihova najveća aktivnost u jutarnjim časovima i u sumrak, mogu biti aktivni tokom cijelog dana. Bitno je napomenuti da riječni komarci na našem području nisu od medicinskog značaja, jer nije registrovano da prenose bolesti – kazala je Perić.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, do juče u Srbiji nije potvrđeno obolejvanje kod ljudi od groznice Zapadnog Nila
– Sezonski nadzor u ovoj godini počeo je 1. juna i trajaće, prema iskustvu iz prethodnih devet sezona, do prve polovine novembra – kažu za “Blic” iz “Batuta”.

Oni podsjećaju da je groznica Zapadnog Nila virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca, a glavni prenosilac je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica, u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni – slijepi domaćin i infekcija se dalje ne prenosi.

– Većina osoba (80 odsto) inficiranih ovim virusom nema nikakve simptome bolesti. Kod približno 20 odsto zaraženih simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom. Međutim, kod manje od jednog procenta dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju – ističu iz “Batuta”. (novi.ba/foto:print screen novi.ba)

scroll to top